Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ντοκουμέντο "καίει" Σαμαρά για τα Ίμια

Επειδή το blog αυτό δεν έχει ειδησεογραφικό χαρακτήρα τουλάχιστον κατά κύριο λόγο, σε πρώτη φάση σας παραθέτω ολόκληρο το ντοκουμέντο της συνομιλίας του Τόμας Νάιλς με τον Γεώργιο Συμπιλίδη, πάλαι ποτέ κομματάρχη της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά. Το ντοκουμέντο έχει αποσταλεί αυτούσιο στο State Department. Φυσικά, θα ακολουθήσει άρθρο το οποίο θα αναλύσει τα γεγονότα που παρουσιάζονται σε αυτό το ντοκουμέντο που προέρχεται από το αρχείο των Αμερικανών. Βέβαια, δεν διεκδικώ κάποια αποκλειστικότητα ως προς την παρουσίαση. Το ντοκουμέντο έχει ληφθεί από το νέο βιβλίο των Ιγνατίου-Έλλις σχετικά με την κρίση στα Ίμια. Παραθέτω το συγκεκριμένο έγγραφο, διότι έχω κατηγορήσει τον κο Σαμαρά σε προηγούμενο κείμενό μου για την ευθύνη που φέρει σχετικά με τους εθνικούς διασυρμούς επί κυβερνήσεων Σημίτη, αλλά κατηγορήθηκα για αναγωγική σκέψη. Σε αυτό το έγγραφο όμως, οι συμβουλές και "υποσχέσεις" του κου Συμπιλίδη προς τους Αμερικανούς, παραπέμπουν ΚΑΙ σε πολιτικό καιροσκοπισμό εν μέσω εθνικής κρίσης.
Τα συμπεράσματα δικά σας...


"Ημερομηνία: 31 Ιανουαρίου 1996, ώρα 17:35
Από: Πρεσβεία ΗΠΑ, Αθήνα
πρός: Υπουργό Εξωτερικών Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον, Άμεση παράδοση
Ενημέρωση: European Political Collective θέμα:Ίμια: Νέο εθνικιστικό ζήτημα για την ΠΟΛ.ΑΝ.


1.Διαβάθμιση από τον Ρόμπερτ Μπέκερ, πολιτικό σύμβουλο.
2.Σύνοψη. Στον απόηχο της διαφοράς για τη νησίδα των Ιμίων, πολιτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Γιώργο Συμπιλίδη, νέο γενικό διευθυντή του μικρού εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης Πολιτική Άνοιξη (ΠΟΛ.ΑΝ.). Πιστός στη σκληρή γραμμή της ΠΟΛ.ΑΝ. σε «εθνικά» ζητήματα (ακολουθεί λογοκριμένο κείμενο).
3.0 Συμπιλίδης ανέπτυξε τις σύντομες δηλώσεις στην ελληνική Βουλή του αρχηγού ms ΠΟΑ.ΑΝ., Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας την επίλυση της κρίσης των Ιμίων από την ελληνική κυβέρνηση εθνική προδοσία και ταπείνωση. (Ακολουθεί λογοκριμένο κείμενο.) την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων όπως αυτής των Ιμίων, ο Συμπιλίδης ζήτησε στενότερς5 και σε υψηλότερο επίπεδο επαφές μεταξύ των ΗΠΑ καιτης Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης της ΠΟΛ.ΑΝ. (Σημείωση: Παρότι του υπενθυμίσαμε ότι τόσο η πρεσβεία όσο και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση -και συχνά με τον κ. Σαμαρά-, ο Συμπιλίδης ισχυρίστηκε ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει μια τόσο στενή σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ όσο η ΠΟΛ.ΑΝ. Τέλος σημείωσης.) (Ακολουθεί λογοκριμένο κείμενο.)
8.Σε άλλες εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο Συμπιλίδης επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι -και ιδίως γερμανικές επιχειρήσεις- σημειώνουν μεγάλη πρόοδο στην οικονομική διείσδυση τους στην περιοχή, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Εισηγήθηκε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές πρέπει να συνδεθούν στενότερα με ελληνικές εταιρείες εάν θέλουν να ελπίζουν ότι θα σημειώσουν πρόοδο στις αγορές των Βαλκανίων
9.Οι απόψεις του Συμπιλίδη τοποθετούνται στην άκρα δεξιά του πολιτικού φόσματος στην Ελλάδα. (Ακολουθεί λογοκριμένο κείμενο.) Ωστόσο, οι απόψεις του απηχούν τη συναισθηματική φόρτιση που έχει προκαλέσει το συμβάν στα Ίμια στους εθνικιστές και σε πολλούς άλλους σε όλο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η συνάντηση τους ήταν θερμή και εγκάρδια, και ο Συμπιλίδης είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί μια σχέση «αγάπης -μίσους» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία οδηγεί τους Έλληνες να τρέφουν υψηλές προσδοκίες σχετικά με τον ενδεχόμενο ρόλο μας για λογαριασμό της Ελλάδας και σε αναπόφευκτες απογοητεύσεις όταν δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες αυτές. Tέλos σχολίου.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Νάιλς"

ΠΗΓΗ: kiltidis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου