Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Ο Σαμαράς ξέχασε πως έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το πάρτυ αρχίζει! Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει πολλά και διαφορετικά για την Ν.Δ. Επειδή, λοιπόν, σήμερα διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος, πρέπει η βάση της Ν.Δ. να γνωρίζει την αξιοπιστία των λεγομένων του ανδρός. Κατά καιρούς ο Σαμαράς, έχει παρουσιάσει διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1993. Για παράδειγμα σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το 2004, ούτε λίγο, ούτε πολύ άφηνε να εννοηθεί ότι την κυβέρνηση την έριξε ο Μητσοτάκης. Φυσικά, έντεκα χρόνια νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού είχε πει: «Εμείς αυτό που τώρα αποκάλυψε ο κ. Παπανδρέου, θυμίζω ότι ήταν το αίτιο για το οποίο ρίξαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Το 1994 ο Σαμαράς δήλωνε υπερήφανος που έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. Τώρα, μαζί με τον πρόεδρο του ΚΕΠ, θέλουν να ηγηθούν της παράταξης. Σε κάθε περίπτωση παραθέτουμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις Σαμαρά, για το πώς έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι, τίποτα, άλλο οι πολιτικοί κρίνονται και από την διαχρονική αξιοπιστία τους.
Στις 15.2.2004, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" υποστήριξε το εξής:
«Το έχω ξαναπεί πρόσφατα: Το καλοκαίρι του 1993, δεν ανέτρεψα ούτε σκέφθηκα να ανατρέψω τον κ. Μητσοτάκη. Αλλωστε, η Πολιτική Ανοιξη, που μόλις είχαμε ιδρύσει τότε, δεν ήταν ακόμα έτοιμη για εκλογές. Δεν πίστευα, λοιπόν, ότι θα παραιτούνταν αιφνιδιαστικά, πράγμα που τότε δεν συνέφερε ούτε τη Νέα Δημοκρατία, ούτε εμένα. Αλλωστε, το σύνταγμα του επέτρεπε να κυβερνήσει αδιατάρακτα, αφού ούτε καν πρόταση μομφής μπορούσε να του γίνει. Δεν θα έκανα το λάθος, λοιπόν, να σπρώξω τα πράγματα στο σημείο που ο κ. Μητσοτάκης θα επεκαλείτο την Πολιτική Ανοιξη για να αποτολμήσει την "ηρωική έξοδο";».
Τον κ. Σαμαρά διαψεύδουν πανηγυρικά και οι ίδιες οι δηλώσεις του που ακολούθησαν την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη:
Στις 21.12.1993 στην αγόρευσή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1994 υποστηρίζει:
«Εύχομαι να διαψευσθώ και να έχει δίκιο στην επιλογή του (σημ. ο Α. Παπανδρέου για το Μακεδονικό), αλλά δεν παρουσιάζει καμιά εναλλακτική λύση (...). Εμείς αυτό που τώρα αποκάλυψε ο κ. Παπανδρέου, θυμίζω ότι ήταν το αίτιο για το οποίο ρίξαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη» (βλ. Πρακτικά Βουλής) αλλά και στις 6.11.1995 απευθυνόμενος ο κ. Σαμαράς προς τον Ανδρέα Παπανδρέου σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ισχυρίζεται: « (...) Γιατί εσείς ο ίδιος όταν εμείς ανατρέψαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να αποτρέψουμε την παράδοση του ονόματος "Μακεδονία", σηκώσατε τη σημαία του αδιαπραγμάτευτου» (βλ. Πρακτικά Βουλής).

ΠΗΓΗ: parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου